KEBAIKAN MAKAN ROTI WHOLEMEAL

Salam semua.

Harini coach ingin fokus pada apa beza roti gandum dan roti putih. Roti yang hampir sama tapi banyak taw perbezaan khasiatnya.

 




ROTI PUTIH ROTI GANDUM
1 *simple carbohydrate-
 Dicerna lebih cepat dan gula turun lebih cepat.menyebabkan cepat lapar.
*Karbohidrat komplex,
 Dicerna lebih perlahan tetapi berterusan
2 Kalori tinggi (157kalori untuk 2 keping) Kalori lebih rendah (127kalori untuk 2 keping)
3 Tidak sesuai untuk pesakit kencing manis.
High Glycemic Index.
Merangsang menghasilkan hormon insulin yang banyak .


Sesuai untuk pesakit kencing manis.
4
Berwarna putih disebabkan terdapatnya proses penyulingan  sebelum diPUTIHkan dengan agen peluntur kimia yang mengandungi klorin.
Setelah itu, tepung akan dikeringkan pada suhu yang tinggi sebelum “gluten” sejenis bahan ditambah untuk menghasilkan lebih udara dalam roti.


Berwarna perang dan tidak menggunakan tepung putih yang telah melalui berbagai proses  “bleach”..
5
Tiada serat.

Serat sangat diperlukan tubuh badan untuk melancarkan proses pencernaan, mengawal berat badan, mencegah risiko sakit jantung, kanser dan diabetis.

Kaya serat

Juga kaya dengan vitamin B kompleks,  vitamin E, zat besi, zink, asid folat dan anti oksidan.



Macam mana? Nak mula makan roti gandum? Ye coach faham ramai tak suka kerana roti gandum kurang sedap dari roti putih. Coach juga dulu begitu. Tapi lama lama kita dah terbiasa makan roti gandum, kita automatik sendiri rasa roti gandum sedan dan kurang gemar roti putih.

So boleh cuba yeeee. Insyaallah lama lama okay.